Kankerpreventie

Sommige zaken zijn kanker promotend terwijl andere als kanker remmend beschouwd kunnen worden.

 

Er is echter nooit 1 éénduidige oorzaak, noch kan 1 bepaalde factor beschermen tegen kanker.

 

De combinatie van alles samen bepaalt de uiteindelijke uitkomst.

 

Ik bekijk graag samen met jou wat je kunt doen om de weegschaal naar de juiste kant te doen omslaan:

 

welke kankerbevorderende zaken je kunt verwijderen in jouw leven en welke beschermende factoren je kunt toevoegen.

 

Dit steeds in samenspraak en naar de mogelijkheden in jouw leven.

May your choices reflect your hopes, not your fears

Nelson Mandela

 

 

Gezond leven en gezondheid is een bewuste keuze die je iedere dag opnieuw kunt maken.


Het door angst ingeburgerde idee dat kanker willekeurig toeslaat, zorgt ervoor dat het belang van levensstijlfactoren vergeten of ernstig geminimaliseerd wordt. Wetenschappelijk onderzoek toont echter aan dat voeding, slaap, stress, beweging... een cruciale rol spelen bij het al dan niet ontstaan van deze ziekte.   

 

 

The great aim of education is not knowledge but action

Herbert Spincer


 

Als gezondheidsbegeleider vind ik het enorm belangrijk om naast het geven van gezondheidsadviezen ook informatie aan te reiken over het 'wat' en 'waarom'. Wanneer je de specifieke rol en het nut van de gegeven adviezen zelf begrijpt, wordt het logisch om deze in je dagelijkse leven te integreren. Door te kijken naar het ontstaan van kanker en wat het juist is, wordt het mogelijk om de link te leggen met onze levenswijze. Belangrijk is om hier niet enkel de focus te leggen op de zieke cellen, maar wel op het volledige lichaam.

 

Het onstaan van kanker is namelijk een uiterst complex samenspel van heel wat verschillende mechanismen: een ineffectief immuunsysteem, chronische ontsteking in (heel) het lichaam, verzuring van de weefsels, mitochondriën (de 'energiefabriekjes' van de cel) die niet meer correct functioneren, mutaties in het DNA... Preventie gaat voor mij over het opzoeken van de oorzaken hiervan om deze dan weg te nemen.


Enkele voorbeelden van thema's waarop de aandacht wordt gevestigd:


Detoxificatie

We komen dagelijks in aanraking met ontelbaar veel chemische stoffen, denk bijvoorbeeld aan pesticiden, herbiciden, fungiciden, kleurstoffen, geurstoffen, smaakversterkers en bewaarmiddelen via de voeding, denk aan crèmes en zalven, shampoos en deodoranten, maar ook kuisproducten via de huid, verflucht of andere vluchtige producten, uitlaatgassen, sigarettenrook die we inademen... Vele van deze stoffen zijn kankerverwekkend of hebben op een andere manier een nadelig effect op het lichaam. In normale omstandigheden kan het ontgiftingssysteem van het lichaam deze stoffen terug verwijderen, maar bij een nutriëntentekort of een overbelasting is het mogelijk dat stoffen achterblijven in de weefsels met alle schadelijke gevolgen vandien. Het is onmogelijk om alle toxische stoffen te vermijden, maar het is wel mogelijk ons detoxificatiesysteem wat extra te ondersteunen. 


Darmen ondersteunen

Steeds meer wetenschappelijk onderzoek ondersteunt het gegeven dat een gevarieerde darmflora cruciaal is voor onze gezondheid. Er wordt aangetoond dat de bacteriën in onze darmen een samenwerkende functie hebben in ons lichaam in plaats van gewoon in ons te leven. Deze bacteriën produceren een uitgebreid scala aan stoffen die allen hun uitwerking hebben op ons lichaam. Dit is bijvoorbeeld belangrijk in detoxificatie, maar daarnaast is er ook een belangrijke wisselwerking met immuuncellen, die zich voor 80% rond de darmen bevinden. Ook niet onbelangrijk is het gegeven dat een 'lekke darm' (verhoogde intestinale permeabiliteit) een belangrijke oorzaak zou zijn van chronische ontsteking in het lichaam.Ontspanning

Chronische stress en spanning, een continue negatieve gedachtengang, niet kunnen omgaan met bepaalde situaties... hebben een enorme impact op onze fysieke toestand. Chronische stress verlaagt het immuunsysteem, verstoort de zuur-base balans, verhoogt de bloedsuikerspiegel, gaat gepaard met verhoogde oxidatieve stress, hormonale disbalans en spijsverteringsstoornissen... Er is ook een duidelijke link tussen het ervaren van stress en de darmflora, deze beïnvloeden elkaar in beide richtingen.

Daarnaast vermindert stress het vermogen van het lichaam van het lichaam om DNA-schade te herstellen en remt het apoptose (geprogrammeerde celdood) van kankercellen.

Meer dan reden genoeg dus om hier ook eens bij stil te staan!

 


Andere thema's die aan bod komen zijn onder meer:

Opvangen van tekorten in nutriënten, oxidatieve stress versus antioxidanten, belang van de bloedsuikerspiegel, belang van de juiste vetten, slaap, beweging, de rol van de zon, elektromagnetische stralen, contact met micro-organismen...En wat na kanker?


Iedereen weet dat eens je kanker doorgemaakt hebt, de kans groter wordt dat je het opnieuw krijgt. Op zich is dit helemaal niet verwonderlijk en ik leg je dan ook graag uit hoe dit komt.  De belangrijkste boodschap die ik echter wil meegeven is hoop. Er is heel wat dat je kunt doen om het risico terug te verlagen.

Het aanpassen van levensstijl kan ook na de behandeling de levenskwaliteit en energiepeil terug omhoog brengen en bijwerkingen verminderen.


Maak een afspraak voor meer informatie!

Als gezondheidsbegeleider stel ik geen diagnosen en behandel ik geen ziekten.

Er worden enkel adviezen gegeven om het natuurlijk evenwicht van het lichaam te ondersteunen.

De gegeven adviezen dienen nooit ter vervanging van de noodzakelijke medische behandeling.

CONTACTGEGEVENS

 

Adres: Ieperstraat 115, 8830 Hooglede 

Tel: 0477/292050

Email: kaatje@progezondheidspraktijk.be

 

Ondernemingsnummer: 0717.734.870

OPENINGSUREN

 

Consultaties enkel na afspraak